Światowy Dzień Zdrowia

Każdego roku Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest  7 kwietnia  i poświęcony jest innej tematyce. W tym roku tematem przewodnim  ogłoszonym przez Światową Organizację Zdrowia jest Bezpieczeństwo Żywności. Hasłem tegorocznych obchodów jest „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.

W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów i zwiększa odporność mikroorganizmów. Zanieczyszczenia bardzo szybko rozprzestrzeniają się , szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. W związku z tym bardzo ważna jest ścisła współpraca pomiędzy rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności. Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkim reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku.

WHO zaleca stosowanie  i propagowanie  Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności, tj.:

- Utrzymywanie czystości

- Oddzielanie żywności surowej od ugotowanej

- Dokładne gotowanie

- Utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze

- Używanie bezpiecznej wody i żywności

Pliki do pobrania
Download this file (Broszura do SDZ.pdf)Broszura do ŚDZ
Download this file (Ulotka do SDZ.pdf)Ulotka do ŚDZ
2022  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Nowym Sączu